Hipnoza

Hipnoza

Hipnoza este o stare, o functie, o proprietate, o caracteristica a constiintei.Unii specialisti o definesc ca pe o stare modificata a constiintei. Asociatia medicala britanica, de exemplu, a definit hipnoza ca pe o “stare pasagera de atentie modificata”.

Intrarea in starea de hipnoza este o proprietate innascuta, naturala a constiintei, dar ea poate fi dezvoltata, amplificata, rafinata, prin repetare si prin diversificarea tehnicilor. Hipnoza este o stare de relaxare adanca (desi relaxarea poate sa lipseasca) si o focalizare crescuta a atentiei, in care subconstientul se detaseaza (sau se disociaza) de constient.

In starea de hipnoza, mintea subconstienta devine mult mai receptiva la sugestii iar mintea constienta, desi prezenta, are o activitate mai redusa si isi pierde foarte mult din caracterul ei critic. Astfel, se pot induce subconstientului deprinderi pozitive si pot fi inlocuite deprinderi negative. Hipnoza este o stare in care oamenii intra si automat, de mai multe ori pe zi chiar : inainte de a adormi sau a se trezi deplin (stare hipnagogica, respectiv hipnopompica), cand viseaza cu ochii deschisi, cand mediteaza, cand se relaxeaza, cand privesc la televizor, cand se concentreaza intens la o problema, etc.

Hipnoza este o stare in care omul se afla in siguranta deplina si care are un potential urias de vindecare dar si de evolutie spirituala.

Nu este necesar ca o persoana “sa creada” in hipnoza pentru a putea fi hipnotizata, dar este absolut necesar ca persoana sa-si doreasca sa fie hipnotizata si sa solicite explicit acest lucru hipnoterapeutului. Exista niveluri diferite de adancime ale starii de hipnoza, de la adancime profunda pana aproape de superficial. Dar fiecare persoana, prin perseverenta, prin repetare, poate ajunge la cele mai profunde niveluri ale starii de hipnoza si se poate bucura de binefacerile terapeutice si spirituale pe care aceasta o poate aduce.

Starea de hipnoza poate fi caracterizata prin distorsiuni mnezice si senzoriale, prin cresterea sensibilitatii la sugestie, prin catalepsie, anestezie, distorsiuni spatio-temporale, etc. Subconstientul se detaseaza de constient, se poate extinde din corp si poate calatori, aceasta detasare ducand la distorsiunile mentionate.

Detasarea subconstientului de constient si intrarea in starea de supraconstient este responsabila de cea mai mare parte a vindecarilor si transformarilor obtinute in starea de hipnoza. Cercetatorii au identificat modificari electrice in creier in timpul hipnozei fata de starea de constienta activa de rutina. Oscilatia undelor creierului scade semnificativ, in special ca frecventa, creierul ajungand in stare alfa, in starea theta, in starea delta si in starea REM (rapid eye movement).

In general, in timpul hipnozei, persoana isi pastreaza controlul si o prezenta constienta la ceea ce are loc pe parcursul sedintei.

In cazul in care o persoana adoarme in timpul sedintei de hipnoza, mintea subconstienta ramane prezenta tot timpul si primeste sugestiile hipnoterapeutului fara ca somnul sa afecteze in vreun fel demersul terapeutic. 

Cu exceptia unor cazuri patologice grave si rare, toti oamenii pot experimenta starea de hipnoza, inclusiv cea de hipnoza profunda, numita si transa, sau transa hipnotica.

Force of Nature

"Cea mai buna parte a fiecarui om se afla ascunsa in adancul sau".

– Friedrich Nietzsche

Descopera mai multe despre beneficiile hipnozei

Trimite-mi un mesaj iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.